torstai 31. heinäkuuta 2014

Otherfie

Turisteilu on muuttunut tässäkin rakkaassa seurueessa sitten viime vuoden. Joka kerta kun näkyy jotakin kivaa, pysähdytään ottamaan kuvia, kuten ennenkin, mutta nyt tungetaan oma naama väliin. Selfie! Olen ottanut ystävistäni monta selfienottokuvaa, siis sellaisia, missä heidän silmiensä edessä on oma kännykkä. Narkissoksia katsomassa modernin lähteen silmään.
No, minäkin tätä kokeilemaan, ensimmäistä kertaa. Olenhan aina kaikissa muodeissa hidas omaksuja. 
Ei tuntunut hyvältä. Ensinnäkin näytän kaikissa otoksissa ihan kamalalta. Katsokaa vaikka, tässä ollaan Jardin des Plantesissa, joka on hieno paikka:


Kuinka kenenkään tukka voi olla noin huonosti? Ja silmien välissä tuollaiset rypyt? Yleisestä typeryydestä nyt puhumattakaan? Minua saa kuvata läheltä vain Anna Dammert, muut vähintään kahden metrin päästä ja ehdottomasti vain yläviistosta!
Tämä tietysti paljastaa, että olen paljon enemmän Narkissos kuin ystäväni, jotka vapautuneesti räpsivät huonoja kuvia itsestään nähtävyyksien edessä ja julkaisevatkin niitä tai ainakin säilyttävät ja näyttävät läheisilleen. Selfien olemukseenhan kuuluu, että kuva on huono ja siinä esiintyvä self hölmön näköinen. Tässä siis paljastan turhamaisuuteni lisäksi vielä aukon huumorintajussani.
Mutta on muutakin, minkä takia taidan pysytellä mieluummin linssin takana. Kuvaan paljon ja mielelläni ja olen jopa aika hyvä amatööri. Haluan pysyä kuvieni kuvaavana subjektina, joka valitsee maailman kaikesta silmieni eteen heittämästä ne hetket ja näyt, jotka poimin mukaan. Haluan olla mieluummin näkijä ja auteur kuin objekti. Jos jälkeeni jäävissä kuvakokoelmissa on hyvin vähän kuvia minusta itsestäni (paitsi niitä Anna D:n loisteliaita otoksia, joiden takia melkein päädyin mallin uralle), älkööt jälkipolvet surko - jos kuvani nyt ylipäätään heitä kiinnostavat. Ottamani kuvat kertovat joka tapauksessa minusta, ne ovat valintojen, sommitelmien ja muiden näkemysten kautta mieleni kuvia. Eräänlaisia selfieitä siis nekin. 

PS: Jardin des Plantesista, jonka ruusut häviävät mennen tullen Haapsalun Kuursaalin ruusuille, menimme lounaalle vastapäisen moskeijan kahvilaan. Upea paikka, ihana tunnelma ja hyvät couscousit ja tajinet!

Ei kommentteja: