maanantai 6. kesäkuuta 2011

Maailmantoteemi

Keittiöni nurkassa seisoo pieni maailmantoteemi.
Se on nettiradio, joka ilmestyi taloon toissa päivänä. Yksitotinen musta torni, jonka tarkoitusta ja tehtävää olisi vaikea päätellä, jos ei tietäisi. Muotoilultaan se voisi olla vaikka muumien Mörön käsialaa. Mutta mitä mahdollisuuksia se kätkeekään sisäänsä!
Minulla oli kylässä perjantaina muusikkoystäväni V., joka kertoi saaneensa nettiradion äitienpäivälahjaksi. Hän on aikoinaan opiskellut Lontoossa ja kertoi, että se, mitä hän jäi sieltä eniten kaipaamaan, oli BBC:n Radio 4, asiapuhekanava. Ja nyt tuo musta torni on tuonut sen hänen keittiöönsä.
Lamppu syttyi päässäni, se vehje oli saatava! Lauantaina oli sopivasti koulun päättäjäispäivä ja pitihän koulutyönsä mallikkaasti hoitaneille (ja varsinkin heidän äidilleen) hankkia jokin sopiva lahja. Clas Ohlssonilta sen sai, maksoi satasen.
Radio siis päästää ilmoille kaikki maailman radiokanavat, joiden lähetys on netissä. Tokihan niitä voisi kuunnella myös tietokoneen kautta, mutta keittiön pöydällä seisova toosa on monin verroin helpompi käyttöliittymä.
Toistaiseksi olen etsinyt esiin V:n suosittaman BBC 4:n. Kanavan uutisissa kerrottiin eilen mm. siitä, kuinka Englannin kuningatar oli hetken ajan näyttänyt pettyneeltä, kun hänen hevosensa ei ollut voittanut kilpailuissa, "mutta sitten kuningatar sai takaisin hillityn ilmeensä ja alamaiset osoittivat suosiotaan". Opin myös yhtä ja toista brittiläisestä luomumaidon tuotannosta sekä sikäläisissä muslimiyhteisöissä ilmenevästä serkkuavioliittojen ongelmista - siinä samalla kun leivoin lapsille rieskaa. Sitten löytyi barokkimusiikkikanava ja tarkoituksena on etsiä erilaisia jazz- ja bossa nova -kanavia. Mitä vielä hakisi? Ainakin Ruotsin, Saksan ja Ranskan parhaat puheohjelmat on etsittävä. Olen kiitollinen vihjeistä, jotka johtavat minut hyvän, toimitetun radio-ohjelman pariin.
Kesä on siis täällä ja tästä käynnistyy tämänvuotinen kesäblogini. Vielä ei tosin ole minun hetkeni levätä, olen kaupungissa ja koitan saada kaikenlaisia töitä ja muita asioita hoidettua. Huomiseksi on luvattu hellettä, mutta ei auta kuin paahtaa hommia eteenpäin.
Lapset sentään jo rehottavat vapaassa luovuuden tilassa. Vein tänään tytöt kaverinsa kanssa Hietsun kirpputorille myymään kirjoja ja kaikenlaista vanhaa kamaa, jota on tullut sekä heidän omista kaapeistaan että mummin muutosta. Tienasivat 50 euroa kukin ja polttivat nenänsä petollisessa, tuulisessa säässä. O. pyöräili kirjastoon ja osti poistohyllystä Suomen Laki 2008, kaikki kolme osaa. Siinäpä sitä on kesälukemista nuorelle miehelle.

Ei kommentteja: